Pirmą kartą su ceremonine kakava susitikau 2019 m. ir tai buvo meilė ir pirmo gurkšnio. Viliojančiai kvapnus, tamsus it žemė, tirštas gėrimas man pasirodė toks sunkiai geriamas, bet ir nepaprastai traukiantis. Kaip meilė, kuri atskleidžia saugomus savy skaudulius, bet ir juos pagydo.
Kviečiu susipažinti su šiuo “Dievų gėrimu”.
Istorija
Kakavos tradicija skaičiuoja tūkstantmečius. Archeologiniai tyrinėjimai nurodo, kad kakava buvo pradėta naudoti maždaug prieš 5600 metų Pietų Amerikoje (Ekvadoras, Peru) ir vėliau nukeliavo iki Centrinės Amerikos. Panašu, kad dabar daugiausiai žinoma apie Majų tradicijose naudojamą kakavą. Kakava čia buvo laikoma kaip gydančiu, šventu augalu ir naudojama ritualuose, o taip pat kaip valiuta.
Kuomet 1528 m. kakava atkeliavo į Ispaniją, jos vartojimas visiškai pasikeitė. Pradžioj kakava buvo tik turtingųjų privilegija, nors ir pasaldinta cukrumi, bet vis dar teikusi dižiulę naudą. O tada “nutiko” šokolado pramonė, 1879 m. “Nestle” sėkmingai sumaišė kakavą su pienu, o tai reiškė gydomųjų kakavos savybių pabaigą.
Šokoladas ar netgi 100% kakava, kurią galite nusipirkti eiliniam prakybos centre, nieko bendro neturi su tikra pilnos sudėties kakava, o ceremoninė kakava dar atskira tema. Ši auginama, renkama, ruošiama rankomis, su pagarba augalo dvasiai ir senoms tradicijoms.
Majų gentys, šeimos šias tradicijas perduoda iš kartos į kartą, jas puoselėja gyduoliai ir šamanai. Čia kakava vis dar yra sakralus gėrimas, naudojamas gimimo, santuokos ir mirties ritualuose. Taip pat kaip bendruomenę apjungiantis gėrimas. Sakoma, kad kakavos dvasia yra kelio rodytoja, per ją teka protėvių išmintis. Tai ryšys su Žeme ir su Dangumi, vandens, ugnies ir oro stichijomis.
Nuo 2012 metų išpopuliarėjo nauja, globali kakavos ceremonijų kultūra. Vis plačiau ir įvairiau naudojamos kūną ir dvasią veikiančios kakavos savybės. Tarp kakavos ritualų rengėjų ir mylėtojų tikriausiai labai labai mažai yra žinančių, kaip atrodo autentiška kakavos ceremonija. Kiekvienas ją kuria įnešdamas savo suvokimo ir aš nesu išimtis. Tačiau jaučiuosi gavusi privilegiją patirti senajį Majų kakavos ritualą, vedamą Majų išmintį saugančių senolių, gyduolių iš Gvatemalos.
Nauda fiziniam kūnui
Kakava turtinga naudingomis medžiagomis ir yra laikoma super maistu. Ji atpalaiduoja kūną, nuramina, mažina stresą, švelnina depresijos ir priešmenstruacinius simptomus.
-
- Magnis – palaiko širdį, nervų sistemą ir raumenis.
-
- Geležis – palaiko kraują ir imuninę sistemą.
-
- Chromas – subalansuoja cukraus kiekį kraujyje.
-
- Manganas – padeda geležiui aprūpinti kraują deguonimi.
-
- Cinkas – imunitetas, seksualinė sveikata ir oda.
-
- Kalcis – palaiko kaulų sveikatą, raumenų susitraukimą, širdies ir nervų sveikatą.
-
- Varis – padeda išlaikyti sveiką kraują ir stiprų imunitetą.
-
- Fosforas – Kaulams ir dantims formuoti.
-
- Kalis – elektrolitas, gerai nervų ir raumenų funkcijai.
Kakavoje gausu antioksidantų flavonoidų, vitaminų A, E, K1, B1, B2, B3, B5, B6 ir B9.
Feniletilaminas – nervų sistemos stimuliantas, gausiai randamas kakavoje, kai ji nėra perkaitinta. Jis aktyvina cheminių medžiagų, kurios išsiskiria įsimylėjus, gamybą: seratonino (džiaugsmas, atsparumas stresui), dopamino (pasitenkinimas, motyvacija, malonumas). Taip pat anandamino, vadinamo “palaimos molekule”, kuris stimuliuoja laimės jausmą.
Kakavoje taip pat yra triptofano – aminorūgšties, kuri yra pagrindinis ingredientas, organizmo naudojamas serotonino gamybai.
Kakavoje yra labai mažai kofeino, kuris veikia nervų sistemą, o pagrindinė stimuliuojanti medžiaga yra teobrominas, stimuliuojantis širdies veiklą, kraujotaką, plečiantis kraujagysles. Jis suteikia kakavai karstelėjusį skonį, o veikimas yra lėtas ir trunka ilgai, apie 7 valandas.
Kakavoje esančių medžiagų komplektas suteikia ir afrodiziakinį poveikį.
Emocinė, dvasinė nauda ir reikšmė
Theobroma cacao – taip vadinamas kakavos medis ir kakava Dievų gėrimu laikoma ne tik dėl savo poveikio mūsų psichinei, dvasinei savijautai, bet tai ir tiesioginis pavadinimas. Iš senovės Graikų kalbos theós reiškia “Dievas”, o brôma – “maistas”.
Išgėrus ceremoninės kakavos užplūsta ramybės, laimės, pasitenkinimo ir bendrumo jausmas lydimas energijos ir žvalumo. Be to, daugelis aukščiau išvardintų medžiagų susiję su fizine širdimi. Todėl yra sakoma, kad kakava atveria širdį.
Kakavos ritualą galima atlikti tiek vienumoje, pasineriant į meditatyvią būseną, tiek bendruomenėje. Energetiniame lygmenyje kakava veikia kaip apsijungimo per širdies centrą ir ryšio stiprinimo priemonė. Tad grupė kakavos pojūčius dar labiau sustiprina.
Kakava laikoma vedle, atveriančia duris, o ar per jas eisime – mūsų pasirinkimas. Todėl labai svarbus kakavos ceremonijos momentas yra intencija. Sprendimas, kur pakreipiame savo sąmonės srautą.
Gerdami kakavą su dėkingumu, pagarba, koncentracija ir intencija, mes galime lengviau nuraminti protą, patirti susijungimą su aukštesniąja sąmone, intuicija, vidiniu vedliu – širdimi, atpažinti savo galią.
Tai galinga, bet ir labai švelni gamtos medicina, kuri padeda pašalinti emocines kliūtis, kurios mums nebetarnauja, rasti atleidimą sau ir kitiems, pamatyti kelią į priekį, jei esame įstrigę ar bijome imtis būtinų gyvenimo pokyčių. Tai taip pat leidžia mums pasiekti ir paleisti strigusias emocijas, sąlygotumus, elgesio modelius ir priklausomybes, kurios glūdi giliai pasąmonėje. Atstatyti balansą savyje, harmonizuoti vyrišką ir moterišką energijas.
Kakava padeda susitelkti, atveria kūrybą ir aiškumą. Žmones šioje būsenoje dažnai aplanko “AHA” momentai ar autentiškos idėjos, kylančios tiesiai iš širdies.
Šis ritualas taip pat gali vesti į džiaugsmingas būsenas ar netgi euforiją, susijungimą su savo vidiniu vaiku, padėti skleistis besąlyginei meilei.
Kaip paruošti ceremoninę kakavą?
-
- Pasiruoškite švarią, ramią erdvę. Galite apvalyti smilkydami Palo Santo ar šalaviją. Uždekite žvakę. Jei norite muzikos, pasirinkite neutralią arba atitinkančią jūsų intenciją.
-
- Susmulkinkite 40-50 g kakavos masės. Jau šiame procese galite turėti inteciją. (Jei ruošiate kakavą kitiems, intencija negali būti asmeninė).
-
- Užpilkite kakavą 150 ml. karšto (70 – 80°C) vandens ir suplakite. Galite naudoti blenderį. Arba kakavą galima kaitinti puode kol ištirps ir taps vientisos konsistencijos, tačiau jokiu būdu negalima užvirti.
-
- Jei yra poreikis galima įdėti kajeno pipiro, cinamono, kardamono, paskaninti medumi.
-
- Norėdami balinti kakavą, rinkitės TIK augalinį pieną. Karvės pienas blokuoja medžiagų pasisavinimą ir keičia augalo energetines savybes. Sojos pienas taip pat netinka.
-
- Pasiruošę kakavą perduokite jai savo inteciją ir gerkite laikydami puodelį dviem rankom.
Tikra ceremoninė kakava ruošiama tik iš kakavos masės ir vandens. Be priedų ir saldiklių.
Jei norite pasigaminti kasdienį kakavos gėrimą, tonizuojantį ir praturtinti organizmą jos naudingom savybėm, pakaks 20-30 g kakavos.
Ką svarbu žinoti, geriant ceremoninę kakavą?
-
- Prieš geriant kakavą svarbu bent porą valandų nevalgyti, o geriausia tądien vartoti lengvai virškinamą augalinį maistą.
-
- Ceremonijos dieną nevartoti kavos ar kitų stiprų tonizuojantį poveikį turinčių produktų.
-
- Labai svarbu turėti intenciją.
-
- Po ceremonies gerti daug vandens, kad atsatyti organizmo skysčius.
-
- Kakava gali turėti žarnyną atpalaiduojantį ir valantį efektą.
Kada geriau nevartoti ceremoninės kakavos arba labai riboti jos dozę?
-
- Jei yra padidintas jautrumas teobrominui.
-
- Jei vartojami antidepresantai.
-
- Turint širdies, kraujotakos problemų (žemas kraujospūdis).
-
- Nėštumo ir žindymo laikotarpiu.
Kakava NĖRA psichodelikas ir turi švelnų poveikį, net jei vartojama didelėmis dozėmis.